2016-09-23 Större avbrott

Avseer tjänst: Primärt webb

Period: 2016-09-23 11:13 - 14:45, senare 21:00-22:00 för en mindre del kunder

Status: Information

Kort information: Vi har ett routerhaveri

Mer information: Avbrottet påverkade webb och ftp, men även några tjänster som går genom vår lastbalanserare som dns och viss utgående trafik.

Vi hade en router som slutade fungera efter 18 månader i tjänst. Det var väldigt svårt att hitta felet och varför den slutade fungera eftersom störningen till en början enbart verkade drabba vissa internetleverantörer.
Det som var lurigt var att det endast påverkade trafik som går genom våra lastbalanserare, och vad som är ännu märkligare är att varken router eller lastbalanserare är ändrade på flera veckor och uppdaterade på flera månader.

Vi har pratat med supporten för de som har gjort routern och vi kunde tillsammans inte hitta varför det slutat fungera på två timmar, då beslutade vi oss för att gå på plan B, vilket vi kör på nu.
Så det vi har gjort nu är att vi skickar all trafik till 185.x serien genom vår lastbalanserare men all trafik som går till vår 94.x serien genom en proxy server. Eftersom vår router inte längre vill hålla båda näten separerade och igång samtidigt, utan endast kan köra ett nät i taget.

Vi beklagar såklart att det blev ett så stort avbrott men problemets karaktär var svårt att lokalisera och vi har fortfarande ingen åtgärd på det ursprungliga problemet. Det vi har nu är en tillfällig lösning så vi får igång trafiken igen.
Imorgon kommer ni få ett mail med mer information om vad det innebär med vårt IP byte och ni som har egen dns, samt en teknisk rapport om ni behöver byta ip eller om ni redan använder rätt ip för er domän. Det kommer inte vara akut att byta, men vi uppskattar såklart ett snabbare byte under nästa vecka om möjligt.

Idag kommer vi försöka fortsätta släcka de bränder som uppstår i samband med ett haveri av denna magnitud.
Det kan vara lite knacklig drift det närmaste timmarna eftersom en del tjänster har bytt IP nu (exempelvis vår ftp) så vi får vänta på en dns uppdatering innan den är helt i normal standard.
Alternativt kan ni använda ftp server ”crush.i8t.com” som är av annan mjukvara och redan har rätt IP.