Säkerhet

Tvåstegsautentisering till kundzonen

Om du vill öka säkerheten på ditt konto kan du aktivera en tvåstegs inloggning till kundzonen.

För att använda tvåstegsautentisering i vår kundzon behöver du en otpauth klient. Vi själva använder oss av Duo Mobile. Applikationen är helt kostnadsfri och kräver inget konto hos Duo Security.

1) Hämta Duo Mobile från lämplig butik, öppna programmet och godkänn villkoret och du är redo.

Duo Mobile - iTunes - Apple

Duo Mobile - Android Apps on Google Play

2) När du aktiverar tvåstegsautentiseringen får du 10 stycken återställningsnycklar. Spara dessa på ett säkert ställe. Om du förlorar din Duo Mobile applikation eller motsvarande kan du använda en av dessa återställningsnycklar istället för en applikationsgenererad kod.

Om du kryssar i alternativet SMS kan du få en av dessa nycklar skickade till dig via SMS om du saknar din enhet.

Om du kryssar i alternativet Cookie får du möjlighet att komma ihåg webbläsaren i 30 dagar och slipper tvåstegs autentisering på den webbläsaren.

3) När du öppnar Duo Mobile och har godkänt användarvillkoren trycker du på + längst upp till höger.

Och sen fotar du av QR koden på vår sida.

Då får du upp din användare i Duo Mobile. Tryck på Nyckelsymbolen för att generera en engångskod, du måste ange den på sidan för att kunna aktivera Tvåstegsautentisering. Tryck sen på Spara för att aktivera.

4) Du har nu aktiverat Tvåstegsautentisering. Varje gång du vill göra en ändring av någon inställning eller för att stänga av Tvåstegsautentisering måste du ange koden.

Har du någon kollega som också ska ha tillgång till ditt konto kan de bara scanna av QR koden på din skärm, eller så loggar du in åt dem på sin dator och scannar av koden. Du kan ha hur många enheter som helst som använder samma QR kod. Koden är dock unik per inloggning till kundzonen, så har du flera användare behöver du ha flera olika login i din app.

När Tvåstegsautentisering är aktiverat möts du av denna sida:

Notera att alternativet för "Kom ihåg den här webbläsaren" endast finns om du aktiverat Cookie kryssrutan ovan.

Notera att alternativet för Hjälp skicka återställningsnyckel endast finns om du aktiverat SMS kryssrutan och lagt in ditt mobilnummer.

Fyll i din kod och tryck på entertangenten (eller klicka på Validera / Fortsätt)

Att tänka på om Tvåstegsautentisering

Om du tappar bort din applikation eller mobil kan du använda dig av en återställningsnyckel istället för den kod som applikationen skulle genererat. Du kan sen stänga av tvåstegsautentisering och aktivera det igen om du har en ny telefon eller liknande.

Om du glömmer bort dina återställningsnycklar och inte har aktiverat SMS kommer du inte kunna logga in. Vi kan fortfarande avaktivera tvåstegsautentisering, men vi kommer förmodligen be om intyg på att huset brunnit ner eller liknande. Det är alltså inget vi gör bara för att du tappat återställningsnycklarna och bytt mobilnummer.

Du kan komma ihåg webbläsaren för flera olika användare, repetera processen för alla användare du loggar in som så kommer systemet ihåg dig.

Du kan ha flera olika användare i samma App, de kommer dyka upp som olika användare i listan över konton.

Aktivering sker på den användaren som loggade in. Inte den användaren du arbetar med.