Skapa eller ändra en .htaccess fil via ftp

För att skapa eller ändra en .htaccess-fil behöver du en textredigerare och ett ftp program. Är du familjär med terminalkommandon kan du använda ssh.

I Mac OS X kan det vara bra att använda en editor som BBEdit eller Coda som har en inbyggd ftp klient.

Men i exemplet använder vi oss av Textredigeraren och ftp programmet Cyberduck.

Öppna Textredigeraren och klistra in den text du vill ha i din .htaccessfil. I exemplet använder vi en 301 redirect som tar bort www från domänen.

Gå upp i Format menyn och välj Gör om till ren textfil. Du vill inte ha med någon formatering i din .htaccess och Textredigeraren sparar normalt som RTF. Ett format du inte vill använda för detta ändamål.

Du får då ett rent textdokument

När du är nöjd med ditt dokument sparar du det, i exemplet använder vi bara namnet "htaccess.txt" ett namn vi senare ändrar. Anledningen till det är att filer som börjar med punkt är osynliga i Mac OS.

Sen loggar vi in i valfritt ftp program, i exemplet använder vi vår favorit, Cyberduck.

Väl inloggad väljer vi att Skicka... upp vårt nyskapade dokument.

Man kan givetvis dra dokumentet på fönstret om man hellre vill det. Notera att om man hade valt att spara filen med namnet ".htaccess" hade man behövt kryssa i rutan "Show Hidden Files" för att kunna se den dolda .htaccess filen som ligger på skrivbordet.

När filen är uppladdad behöver vi "Ändra namn..." på den.

Vi byter ut det gamla namnet "htaccess.txt" mot ".htaccess"

Sen är vi klara.

Men för att kunna se filen behöver vi ställa in så FTP programmet visar dolda filer.

Det kan vi hitta under Innehålls menyn.